Saturday, August 17, 2013

Šta videti u Apuliji?

Italijanska regija Apulija (ili Pulja - it: Puglia) se nalazi na krajnjem jugoistoku Apenina, obuhvata celu "štiklu" i pojas Jadranske obale do Fođe (Foggia), uključujući i samu Fođu. Glavni grad ove regije je Bari, sa preko 300.000 stanovnika. Ova regija je posle Padanije najravnija italijanska regija. Leta su vrela, a pejzaž odaje utisak spržene zemlje - dokle vam pogled seže videćete suvu, žutu travu, maslinjake i, s vremena na vreme, vetrenjače.

Apulija je i jedno od omiljenih letovališta Italijana, mada i određeni broj obaveštenih stranaca dolazi da vidi fantastične gradiće i prirodne lepote ove regije, podeljene na pet pokrajina - Fođu, Bari, Leće, Brindizi i Taranto.

Pet pokrajina u regiji Apulija

Bari

Pored toga što je lučki grad, Bari ima i međunarodni aerodrom i predstavlja najbolju početnu tačku na putu vašeg istraživanja. Iako sam ranije Bari zamišljao kao smrdljivi, sivi mali grad-luku u čijim vodama nema živog sveta i gde naftne mrlje zapljuskuju obalu, mišljenje sam potpuno promenio - realnost je nešto drugo. Bari je vrlo lep i veliki grad pun života i mesto koje vredi posetiti.

Ulazak u luku Barija u rano jutro
Ulazak u luku Barija u rano jutro
Alberobelo

Jedna od najvećih atrakcija Apulije je svakako gradić Alberobelo (Alberobello) sa svojim "trulima" (i trulli) - tradicionalnim kućicama od kamena, koje podsećaju na svojevrsni Diznilend ili hobitsko selo. Truli su podeljeni po rejonima - rejon Monti na kome se nalazi najveći broj ovih kućica, pri čemu je veliki broj njih pretvoren u radnje, prodavnice suvenira ili restorane, i rejon Aja - bez radnji, restorana i prodavnica i manje posećen, iako je bukvalno naspram rejona Monti.

Pogled na rejon Monti - truli u Alberobelu
Na samom vrhu rejona Monti nalazi se crkva Sv. Antonija - napravljena u stilu trula. Ona je i najveći trulo koji postoji.

Crkva Sv. Antonija - Alberobelo
Sa druge strane, na strani rejona Aja, kada već zađete u centralni deo grada i pođete glavnim šetalištem, naići ćete na veličanstvenu crkvu Sv. Damijana i Kozme.

Crkva Sv. Damijana i Kozme - Alberobelo
Iza crkve Sv. Damijana i Kozme, na stotinak metara, nalazi se i tzv. Trullo Sovrano (Glavni trulo). To je dugo bio najveći trulo u gradu sa još jednom osobenošću - u gornjem delu, na spratu, moglo je da se spava, odnosno postojala su dva funkcionalna sprata, za razliku od ostalih trula, gde je samo donji sprat "suveren", odnosno upotrebljiv u potpunosti, dok gornji sprat, ako postoji, služi uglavnom za ostavu.

Suvereni trulo (Trullo sovrano)
Monopoli

Monopoli je primorski gradić u blizini Alberobela i Polinjana. Svakako ga vredi posetiti zbog impozantnih istorijskih građevina - od Starog grada pa sve do zamka Karla V u neposrednoj blizini luke. Pored zamka Karla V se nalazi i jedan vrlo simpatičan mali restoran sa ukusnim jelima, ali su porcije iznenađujuće skromne za italijanske uslove.
Zamak Karla V u Monopoliju

Crkva presvete Bogorodice iz Madije (Chiesa Maria SS. Della Madia)

Polinjano (Polignano)

Sigurno ste čuli za pesmu "Volare". Možda ne znate da ju je pevao Domeniko Modunjo, koji je odrastao u Polinjanu gde su se njegovi roditelji preselili sa Sicilije, kao ni da je pesma pobedila na festivalu u San Remu 1958, a iste godine osvojila 3. mesto na Pesmi Evrovizije... Njemu u čast, podignuta je statua na jednom od vidikovaca grada na steni.

Statua Domenika Modunja u Polinjanu
Grad ima lepo šetalište, Stari grad sa svim lepotama jednog Starog grada, kao i malu plažu između dve stene na čijim vrhovima se sa obe strane uzdiže grad.

Polinjano - pogled sa vidikovca u Starom gradu

Polinjano - Stari grad (pogled sa vidikovca kod statue Domenika Modunja)

Putinjano (Putignano)

Putinjano se nalazi na svega petnaestak minuta vožnje od Alberobela, a njegova blizina ga čini odličnom opcijom za večernje izlaske zbog življeg noćnog provoda. Sam grad je vrlo moderan, a njegovo staro jezgro ograđeno gradskim zidinama, prilično je veliko i izgleda kao neki španski grad - uske uličice, bele visoke zgrade, od kojih je velika većina pravo umetničko delo za sebe... Grad je najviše prosperirao za vreme Vitezova malteškog reda, a vladavina Španaca tokom perioda Kraljevstva Dve Sicilije, verovatno je ostavila svoj trag.






Pećine Kastelane (Grotte di Castellana)

Ako imate vremena, posetite ove pećine. Obratite pažnju samo na to da ponesete nešto toplo jer je temperatura u pećinama oko 15 stepeni, pa ako je napolju 40, nije pametno ići bez gunja i vunenki. Inače, možete odabrati dve opcije - kraću, koja traje oko sat vremena i gde možete videti polovinu svega onoga što se u pećini nalazi, i naravno - dužu, koja se preporučuje jer je na samom kraju ovog linearnog pećinskog sistema najlepši i najosvetljeniji deo. Cena karte je oko 15 evra, a do pećina se lako i brzo stiže od Putinjana.

Pećine Kastelane (slika sa zvaničnog sajta)
Pored gore navedenih gradova, možete posetiti i Konversano (Conversano), Fasano, Lokorotondo (Locorotondo) i druga mala mesta, od kojih svako ima ponešto što će vam se svideti.

2 comments:

  1. "Trullo Sovrano"- izvini ako gresim, ali ja bih "Sovrano" prevela kao vrhovni. Inace, tekst je po obicaju sjajan.

    ReplyDelete
  2. Olja, posle dugog razmišljanja, odlučio sam da ispravim prevod - sada sam ga nazvao Glavni trulo :) Razlog je taj što na srpskom ni moja prva opcija, a ni tvoj predlog, ne zvuče "normalno"; suviše su usiljeni i imaju neki neobičan prizvuk. Ne znam ni sam. Sve je ovo nešto novo, pa i prevod ostaje promenljiva kategorija. Ako ti padne na pamet nešto bolje, javi :)

    ReplyDelete