Friday, August 16, 2013

Matera

Grad za koji sam prvi put čuo pre dve godine, a za koji bi trebalo svi da znaju... ako njegova kandidatura bude uspešna, možda će postati evropska prestonica kulture 2019. godine.


Nalazi se u pokrajini Bazilikata, na jugu Italije - možda i najsiromašnije italijanske pokrajine, između Kampanije, Kalabrije i Pulje. To je grad u čijem je starom jezgru sniman film Mela Gibsona "Stradanje Isusovo". 

Dovoljan je jedan pogled na stari grad, na takozvanu zonu "Sassi" (moglo bi se prevesti kao Stene, Kamenje), da steknete utisak kao da ispred sebe imate otvorenu Bibliju. Poznat vam je osećaj, zar ne? Ne?


Kamenje o kome je reč zapravo su kuće uklesane u kamen iz perioda takozvane trogloditske kulture - odnosno, pravljanja kuća u zemlji ili u stenama. Sličan tip kuća, mada manje živopisan, postoji i u Guadiksu u Španiji. Razlika je u pejzažu: dok se stari deo Guadiksa nalazi uglavnom pod zemljom sa ventilacionim otvorima koji kao dimnjaci izbijaju iz nje, pa podseća i na groblje, stara Matera je uklesana u stenama i neretko put ili stepenice vode preko krova neke kuće.

Pogled sa vidikovca ispred Muzeja srednjovekovne i moderne umetnosti
Pogled sa vidikovca ispred Muzeja srednjovekovne i moderne umetnosti
Na trgu ispred Opštine se danas nalazi fontana - do skoro je preko tog trga išao saobraćaj, ali sve se promenilo kada su 1991. godine "otkrili" da se ispod trga nalazi jedna od najvećih cisterni za vodu u Evropi! Kada je centralni sistem vodovoda prošao kroz grad 1926. godine, cisterna je izgubila svoju funkciju i na nju se potpuno zaboravilo. Nemaju samo Srbi kratko pamćenje.

Fontana na trgu ispred Opštine Matera
Fontana na trgu ispred Opštine
Igrom prilika, 1991. godine, otkriveno je da se ispod centralnog trga nalazi okromna cisterna puna vode koja je pretila da ugrozi okolne zgrade. Tada počinje njeno istraživanje... Njena dubina iznosi 16 metara, potpuno je ručno iskopana, kapacitet joj je oko 5 miliona litara vode, a sistem vodosnabdevanja je organizovan po kaskadnom principu - različite komore za prikupljanje vode (cisterne) prelivaju se jedna u drugu od centarlnog gradskog trga, pa do najnižih delova Starog grada. Kako se voda u cisternama ne bi ustajala, u njih su ubačene jegulje. Na taj način, voda je bila u stalnom pokretu.

Pored fontane, na trgu se nalaze i crkva Sv. Domenika (San Domenico) i crkvica posvećena Bogorodici (Materdomini).


Crkva posvećena Bogorodici - ispod lučnih prolaza izlazi se na vidikovac

Chiesa di San Domenico
Crkva Sv. Domenika
U pogledu na Stari grad se može uživati sa nekoliko vidikovaca (italijanski: Belvedere). Jedan od njih nalazi se baš na trgu ispod koga je velika vodena cisterna, kraj crkve posvećene Bogorodici. Drugi vidikovac se nalazi pored Muzeja srednjovekovne i moderne umetnosti, oko 500 metara dalje (samo nastavite dugim šetalištem koje se pruža po obodu Starog grada).

I Sassi
Pogled sa vidikovca pored crkve Bogorodici
Odatle već možete da počnete da se spuštate niz uličice Starog grada. Neke od njih su me podsetile na Granadu, na Albajsin. Međutim, atmosfera je potpuno drugačija: kao da ste zakoračili u daleku istoriju. Vlada potpuni mir i samo kada siđete do kraja u ovaj amfiteatar kuća u kamenu, naići ćete na nešto življu atmosferu - poneki automobil, kafić, meštane koji šetaju pse ili sede ispred kuće. 

Iza velike stene u podnožju Starog grada, gde je snimana scena razapinjanja Isusa u filmu "Stradanje Isusovo", nalazi se i tipična kuća otvorena za posetioce sa mobilijarom i predmetima iz starih vremena. Nastavite dalje i naići ćete na crkvu Sv. Petra i Pavla, poznatiju kao crkva Sv. Petra Kaveoskog (it: chiesa di San Pietro Caveoso) na nešto širem trgu.

Chiesa di San Pietro Caveoso
Crkva Sv. Petra i Pavla
Odatle vas očekuje novo penjanje uz krivudavi lavirint stepenica koje nekad vode kroz prolaze sa lukovima i kriju delove koji se ne vide spolja, kao što su zasvođeni ulazi u crkve u grčko-rimskom stilu. Osetio sam se na momente kao Indijana Džons.

Lučni prolaz u srcu Matere
Vrata crkve u unutrašnjosti Matere

















Jedan od tih prolaza vodi i do trga ispred gradske katedrale čiji zvonik dominira obrisima grada. To je novi vidikovac koji je na suprotnoj strani onog kod Bogorodičine crkve.

Duomo di Matera
Gradska katedrala

ispred gradske katedrale u Materi
Vidik sa trga ispred gradske katedrale
Okolo-naokolo, ponovo se spustite na drugu stranu grada i izaći ćete do samostana Sv. Agostina, a odatle zatvarate krug oko Starog grada na stotinak metara naviše...

Samostan Sv. Agostina
Nedaleko od ovog samostana, ali prema gradskom trgu, nalazi se i prelepa crkva posvećena Sv. Jovanu Krstitelju (San Giovanni Battista).

Giovanni San Battista a Matera, il portone
Porta crkve Sv. Jovana Krstitelja
San Giovanni Battista a Matera
Crkva Sv. Jovana Krstitelja


















Priča o bilo kom italijanskom gradu ne bi bila potpuna bez pomena kuhinje i lokalnih specijaliteta. Ovde su tipična jela na bazi povrća: patlidžan i paprika su zaštitni znak, a paste sa različitim varijantama kuvanog povrća su neizbežne u restoranima. Zatim, tu je mahunasto povrće, razne salate, meso i, odskora - riba. Zapravo, skromni način života čitavog područja uticao je i na kuhinju. 

Gde je jeo Mel Gibson?

Kafanica se zove "Locano". Nalazi se blizu gradskog trga (blizu cisterni), na jednoj od prometnih ulica. Ova kafana (it: trattoria) dobija Mišelinovu zvezdicu već nekoliko godina uzastopno.

- Đe si Mele, đe's Gibsone!
- Ooo, poštovanje.
- Inače?
- Evo, dobro je. Sad smo naručili nešto da jedemo, pa...
- Ako, ako... e, dobar ti onaj film sa Isusom.
- Hvala.
- E, jesi ga odradio, vala...
- Trudio sam se da prikažem što realnije to vreme...
- Prikazo si ga, jebalo majku! Ima li kakih novih projekata? 
- Pa, radim... sledeći film će da bude Boj na Kosovu. Sad učim srpski iz te epohe, jer moji filmovi oslikavaju...
- Slušaj, jebeš ti šta? A? Znaš ti šta žene žele. Slušaj, napuštam te, drago mi je da smo se viđeli i popi nešta da te ne uvati meze! Aj uzdravlju! Konobar! Dajder da vim šta ima da se jede... i... donesi Gibsonu i društvu šta piju!

***

Da obiđete Materu, treba vam jedan ceo dan, ali bi optimalno bilo da imate dva dana na raspolaganju. Najbolje vreme za posetu sigurno je proleće ili jesen, zbog velikih vrućina, mada će vam vrućina biti u drugom planu taman i da dođete u sred leta. Najbliži aerodrom je onaj u Bariju. Odatle bi bilo najbolje da iznajmite automobil jer se u celoj ovoj zoni nalazi još nekoliko mesta vrednih posete, kao što su Alberobelo sa svojim Trulima, Polinjano, Putinjano, Monopoli, itd.

No comments:

Post a Comment